2023 Yılı Yatırım Trendi Arsa: Arsa Nedir? Arsa Çeşitleri Nelerdir?
Arsa yatırımı; 2023 Yılı itibari ile tüm yatırımcıların ve oturum amaçlı almak isteyenlerin gözdesi olmuştur. Bu durumu hızlandıran bir neden de pandemi dönemidir. Yoğun nüfuslu kentsel alanlardan uzaklaşmak isteyen kişiler doğal yaşam ile iç içe olan müstakil alanlara yönelmişlerdir. Son zamanlarda özel arsa projelerinin artması, devlet kurumlarından olan TOKİ’nin de arsa satışlarına başlaması ülke genelinde arsa yatırımına olan ilginin arttığını kanıtlar niteliktedir. İnşaat sektöründen yatırımcılara, kent plancılarından mimarlara kadar pek çok profesyonel tarafından büyük bir dikkatle incelenen arsalar, günümüzün değerli emlak unsurlarından birini oluşturur. Bu yazımızda arsa ve tarla nedir, arsa çeşitleri nelerdir gibi konulara değineceğiz.
Peki arsa nedir, çeşitleri nelerdir? İmarlı Arsa ve İmarsız Arsa, Tarla nedir?
Arsa kavramı, yeni yatırımcılar ve gayrimenkul meraklıları için bazen kafa karıştırıcı olabilir. Arsanın tanımını kısaca yapmak gerekirse; çevresinin ve sınırlarının belli olduğu toprak parçasıdır. Yapılaşma izninin bulunduğu arsalara imarlı arsa, tarım arazisi veya herhangi bir faaliyetteki yapılaşma izni olmayan arsalara ise imarsız arsa veya tarla denilmektedir. İmarsız (İmar izni olmayan) arsalar ise üzerinde herhangi bir yapılaşma izni olmaması nedeniyle oturum veya yapılaşarak değerlendirmek için iyi bir seçenek olarak görülmemektedir.
İmar Kanunu’nda (1) geçen tanımlamalara göre ise; bu alanlar parsel olarak adlandırılır. İmar Parseli ve Kadastro Parsel olarak ikiye ayrılır. Kadastro Parsel; imar planına göre düzenlemesi yapılmamış mülkiyeti belirli parseldir. İmar parselleri ise kadastro parsellerinin imar planı anlayışıyla düzenlenen gerekli çekmelerin, yol geçişlerinin ve terklerin yapıldığı net metrekareli parsellerdir.
İmar Parseli mi Kadastro Parsel mi yatırım için avantajlıdır?
İmar Planı yapılmamış kadastro parselleri ile yatırım yaptığınızda; arsanızın metrekaresi ve parselinizin şekli imar uygulaması sonrası değişebilir. Bu da sizin beklenmedik sonuçlar ile karşılaşmanıza yol açabilir. Ayrıca yapılaşma izni olmayan bir arsanın ise gelişme alanı olarak tanımlanması ve imar izni verilmesi için uzun yıllar beklemeniz gerekebilir. Buna ek olarak imar Planlarında tarım arazisi veya kesinlikle yapılaşmasına izin verilmeyecek bir alan olarak belirlenmesi durumunda bu parsel süresiz olarak yapılaşmaya açılmayacaktır. Bu da yatırımını oturum veya yapılaşarak değerlendirmek isteyenler için iyi bir tercih olmayabilir. Bu nedenle arsa yatırımı yaparken arsanızın/parselinizin özelliklerini ve olanaklarını iyi incelemek gerekir.
Arsa yatırımı için öneriler nelerdir?
Tüm bu tanımlamalar ve bilgiler özelinde; Boğaziçi Arsa’nın villa imarlı arsaları arsa yatırımı yapmak isteyenler için isabetli bir seçim olacaktır. Tüm alt yapıları, ulaşım için gerekli terkleri ve düzenlemeleri yapılmış olan arsalardır. Arsanız net metrekaresi ile yapılaşmaya hazır olarak size teslim edilir. Mülkiyeti (Tapu) ise yalnızca size aittir. Ayrıca yatırımcılar için hazırlanmış olan özel mimari konseptli villa teknik çizimleri de sizlere teslim edilmektedir. Siz de ister oturum için ister yatırım için projeyi inceleyebilir ve gönül rahatlığı ile risksiz, ani ve beklenmedik sorunlar olmadan yatırımınızı güvence altına alabilirsiniz.
Detaylı Bilgi İçin Boğaziçi Arsa’nın Yatırım Uzmanlarına Danışın.
Linke Tıklayarak İletişime Geçebilirsiniz: Buraya Tıklayınız…
Telefon: +90 (850) 260 06 61
Mail: info@bogaziciarsa.com.tr